Hvordan finne beste aksjeapp

Det er mye å huske på når man skal investere i aksjer, og nettopp derfor er det viktig at man har et best mulig utgangspunkt. Det er nemlig ikke bare hvilke aksjer du kjøper som teller, men også hvor du handler dem – og nettopp derfor har vi sett nærmere på hvordan du kan finne beste aksje app i Norge. Her vil vi gå gjennom hva du bør tenke på før du oppretter en konto, hvilke krav du bør stille og ikke minst hvordan du sjekker tilbudet hos en megler. 

Hva bør du se etter i en aksje app?

Vi har allerede sagt at det er mange ting du bør kontrollere før du oppretter en konto, men det viktigste er hva du har til hensikt å få ut av applikasjonen. Da snakker vi gjerne om hvilke aksjer du ønsker å handle i. Skal du eksempelvis bare handel i nordiske aksjer, vil du ofte kunne bruke nettbanken din, mens om du vil ha et større utvalg aksjer bør du gå for en nettmegler. 

 

Her vil det igjen være store forskjeller på hvilke markedet du får tilgang til, så sett deg godt inn i ulike markeder. Det er vanlig at en nettmegler tilbyr handel i de største markedene som Tyskland, USA, Storbritannia, Italia og Nordmenn, men ønsker du noe mer spesifikt – bør du alltid sjekke dette før du velger plattform. I de neste avsnittene vil vi se nærmere på noen andre kriterier du bør vurdere. 

Kostnader

En feil mange nybegynnere gjør når de skal handle aksjer på nett, er at de ikke tar høyde for kostnader. Selv om det er konkurranse i markedet, så vil det ofte være store forskjeller knyttet til kurtasje hos nettmeglere. Dette er en kostnad (avgift) som påføres hver gang du gjennomfører en transaksjon, så langsiktig kan dette utgjøre store forskjeller på sparepengene dine. 

 

Kurtasje er også viktig å ta høyde for når du skal regne ut gevinsten av investeringene dine. De fleste plattformer tar ikke med dette i regnestykket om gevinst, så dette må du gjerne gjøre selv. For å illustrere poenget vårt kan vi trekke frem eToro og norske sparebanker (et snitt). eToro lar deg handle kurtasjefritt i aksjer (du betaler 0,- i kurtasje) mens et snitt av sparebankene i Norge krever 150,- per handel. Dette betyr at du kan kjøpe- og selge aksjen for 0,- hos eToro, mens den samme investeringen vil koste 300,- hos en sparebank. 

Brukervennlighet

Vi har allerede vært inne på dette, men kjøp- og salg av aksjer er krevende. Derfor er det viktig at du har en plattform som er så enkel å bruke som mulig. Dette punktet kommer riktignok ned til personlige preferanser, men det er også store forskjeller på de ulike plattformen. Imidlertid kan det være vanskelig å få testet en aksjeapp uten å opprette en konto. Du kan derfor belage deg på å prøve litt forskjellig, eventuelt lese ulike anmeldelser for å få et bedre innblikk. 

Funksjonalitet

Alle programmer fungerer på sin måte, og dette gjelder også for aksje applikasjoner. Du bør derfor gjøre deg opp en mening om hvilke funksjonalitet du ønsker tilgjengelig i den applikasjonen du velger. Dette kan være muligheter for teknisk analyse, gearing (belåning), overvåkningslister og tilgang på nyheter direkte i applikasjonen. Selv om de fleste tilbyr dette, vil noen kreve at du betaler ekstra for tilgang til det som ikke er inkludert i grunnløsningen. Her kan det være mye å spare ved å velge en plattform som inkluderer mest mulig gratis, sammenlignet med å måtte tegne mange abonnementer underveis. 

 

Pass på dette når du velger aksjeapp

Aksjehandel på nett har blitt svært populært, men det betyr ikke at alle applikasjoner fungerer på samme måte. Du bør derfor undersøke hvordan handel den aktuelle plattformen tilbyr før du går videre til å opprette en konto. Her snakker vi ikke om hvilke markeder eller lignende, men heller hvordan den fungerer med tanke på CFD-er og belåning. Noen populære applikasjoner er nemlig tilpasset aktiv trading, noe som betyr at de tilbyr høy belåning og hastighet på transaksjonene sine. Denne typen plattform vil sjeldent være godt egnet for langsiktig sparing, og kan fort bli unødvendig komplisert å bruke. 

Oppsummering

Det er mye å huske på når du skal velge aksjeapp for handel på nett, og vi har i denne artikkelen sett litt nærmere på noen av de viktigste punktene. Her har vi blant annet sett nærmere på hva du bør tenke på før du begynner jakten på en aksjeapp, samt hvor du kan finne de beste applikasjonene. Avslutningsvis har vi sett på noen viktige punkter knyttet til investeringsformålet ditt, slik at du velger den plattformen som er best egnet for nettopp din plan. Her er det gjerne forskjellige behovet knyttet til trading og langsiktig sparing, noe som også kan påvirke den endelige prisen og verktøyene du trenger tilgang til.